Comuna Barcani
Prezentarea comunei Barcani
Comuna Barcani, din Covasna, este situata la sud de Zagon, în coltul sudestic al judetului, pe drumul national (DN) 13 E, la o distanta de 55 de km de municipiul resedinta Sfantu-Gheorghe, la 50 de km de Brasov si la 115 km de Buzau. De Barcani, care se afla la o altitudine de peste 700 de metri si care este centrul de comuna, mai apartin satele Ladauti si Saramas. Impreuna cu comunele Vama-Buzaului, care apartine de judetul Brasov, si Sita-Buzaului, si cu orasul Intorsura-Buzaului alcatuiesc Depresiunea Buzaielor.
Primele informatii despre popularea localitatii provin de la începutul anilor 1700, iar prima atestare documentara a Barcaniului dateaza din anul 1843, denumirea istorica a localitatii fiind "Barcanu".
Barcani a fost o asezare care a apartinut de comuna Zagon, întrucat stramosii locuitorilor de nationalitate romana au fost colonizati de familia Mikes din Zagon, apoi ulterior, la începutul secolului XVIII, de familia Szentkereszti, pe pamanturile donate de acestia. Localitatea este asezata în partea de nord-est a bazinului Intorsurii. Este legata de localitatea Zagon printr-un drum pietruit (13 km), iar de Intorsura Buzaului prin sosea asfaltata (5 km). Denumirea localitatii, conform traditiei, vine din cuvantul "borcan" din limba romana. Asemenea produse din sticla au fost fabricate aici între anii 1847-1886, pe proprietatea familiei Mikes din Zagon. In prezent se cunoaste locul atelierului de sticlarie, iar sapaturile efectuate aici dezvaluie si natura produselor fabricate.
In comuna, principalele ocupatii ale localnicilor sunt cresterea animalelor (ovine, bovine, cabaline), cultivarea terenurilor, prelucrarea lemnului, a preparatelor si produselor lactate si valorificarea produselor animaliere.
Atractii turistice:
- Biserica ortodoxa din Barcani. A fost construita în anul 1896 cu hramul Sfantului Nicolae. In fata acesteia se afla o troita frumos sculptata.
- Biserica ortodoxa cu hramul Arhanghelilor Mihail si Gavril. A fost construita în anul 1967. In interiorul acesteia sunt pastrate icoane din secolul XIX. Biserica ortodoxa din localitatea vecina Saramas este o constructie mai noua, purtand hramul Sfantului Nicolae.
Sursa: http://www.kvmt.ro/index.php?id=74_barcani
http://primariabarcani.ro/prezentare_locala
|